četrtek, 20. maj 2010

ZAKLJUČEK PROJEKTA EVROPSKA VAS

V šolskem letu 2009/2010 so učenci naše šole sodelovali tudi pri projektu Evropska vas. Projekt vodi Izobraževalno-informacijsko društvo Evropska hiša Maribor. V Sloveniji poteka projekt že peto leto, učenci naše šole so pri njem sodelovali drugič.
Namen in cilji projekta so spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete.
Tudi učenci naše šole so na inovativen način spoznavali države EU in njihove značilnosti. Še posebej natančno pa Španijo in Irsko.
Učenci so izdelali geografske in zgodovinske predstavitve držav v obliki seminarskih nalog, zloženk in plakatov. Raziskovali so špansko in irsko kulinariko, zanimali so jih španski in irski športi, znane osebe … Najmlajši so prebirali irske ljudske pravljice, izdelovali zastavice, barvali pobarvanke.
Delo je bilo zanimivo in zelo dinamično. Učenci so ustvarjali doma in v šoli, individualno in v skupinah, prebirali so knjige, leksikone, časopise ter brskali po spletnih straneh. Rezultate dela smo ob obeležitvi dneva Evrope postavili na ogled tudi širši javnosti, in sicer na dveh stojnicah na javni kulturni prireditvi v petek, 7. maja v Dolenjskih Toplicah. Glavne značilnosti Španije (ples, nogomet in bikoborbe) pa je skupina učencev v kratki igri predstavila tudi na odru Kulturno kongresnega centra Dolenjske Tolpice.

Slike s prireditve si lahko ogledate TUKAJ